Åbent i dag: 9.00 - 17.00

Gratis Levering

Alle produkter

Vægbeklædning

Mere end 56 års erfaring

Når du køber maling hos flugger-horsens.dk, har du valgt kvalitetsmaling fra danske Flügger farver, til en super god pris.

Flügger maling bruger vi dagligt i vores malerfirma; Malerfirmaet MEHR ApS, hvor vores kunder kun ønsker den bedste kvalitet af maling, når vi maler deres lofter eller vægge, indvendig træværk eller metal.

Nulstil

Varekategorier

Filter

Du har nu set 0 af 0 produkter

Vægbeklædning

Hvad er vægbeklædning?

Vægbeklædning er et vidt begreb, da det både kan bestå af glasfilt, fiberfilt, glasvæv eller tapet. Filt og væv bruges til at sikre en ensartet, pæn overflade, der også har en armerende effekt, som modvirker revnedannelser. Tapet bruges til at sætte et anderledes præg på hjemmet end blot hvidmalede vægge.

Men som du nok allerede ved, kan diverse vægbeklædninger være en jungle at finde rundt i, og man kan godt føle sig opgivende, specielt når man ikke ved hvilket produkt, man skal anvende til den bestemte opgave. Men fat mod – vi vil prøve at gøre dig klogere på de forskellige valg, så du får det rigtige produkt til din opgave.

 

Hvad er glasvæv?

Glasvæv er en vægbeklædning med en dekorativ overflade i form af små ”firkanter”, som er blevet vævet med glasfibertråde. Glasfibertrådene gør glasvæven til en meget stærk vægbeklædning, så overfladen bliver mindre sårbar og dermed mere modstandsdygtig for revnedannelser.

Glasvæv kan fås i grundet og ugrundet tilstand og i forskellige gram.

 

Hvad er glasfilt?

Glasfilt er en vægbeklædning bestående af en masse små fine glasfibertråde, der er med til at armere mod revnedannelser. Glasfilten er helt glat og skjuler intet, dvs. det er vigtigt, at overfladen er 100% glat for at opnå et godt og pænt resultat.

Du skal være opmærksom på, at glasfiltens fibertråde, kan giver hudirritation ved opsætning, så det anbefales at bruge handsker. Opsættes der på lofter, kan fibertrådene drysse, så sørg for at bruge briller og støvmaske.

Glasfilt kan fås i ugrundet og grundet tilstand og i forskellige gram.

 

Hvad er fiberfilt?

Fiberfilt er en vægbeklædning, som har de samme egenskaber som glasfilten, dvs. at overfladen også skal være 100% glat, men det, som gør den anderledes, er, at den ikke består af glasfibertråde, men af cellulose og polyesterfibre. Fiberfilten giver ikke hudirritationer og kan derfor være rarere at arbejde med, da det hverken irriterer hænderne, stikker i øjnene eller kradser i halsen.

Fiberfilt kan fås i grundet og ugrundet tilstand og i forskellige gram.

 

Hvad er tapet?

Tapet er en dekorativ vægbeklædning, som laves af enten papir eller en filt-bagside, som kaldes non-woven. Non-woven-tapetets filtbagside gør det nemmere at rense væggene, så du hurtigt kan opsætte et nyt spændende tapet. Tapet findes i et væld af typer, farver og mønstre, så det giver masser af muligheder.

Tapet med papir skal klistres på bagsiden, hvor tapetet skal trækkes inden opsætningen. Non-woven-tapet er anderledes, væggen klisters til, hvor tapetet opsættes direkte på væggen.

Du har sikkert også undret dig over de symboler, der medfølger det tapet, du har købt. De kan virke lige så forvirrende, som vaskemærkerne på tøj. Du gætter dig måske frem til, hvad de kan betyde, og så sker det, der absolut ikke må ske: tøjet er krympet, så den mindste i familien nu kan passe din nyindkøbte, lækre uldtrøje.

Det er selvfølgelig ikke det problem, du støder på, hvis tapetsymbolerne ikke kan tydes. Du kan derimod risikere, at du rykker alle tapetbanerne i den ”rigtige” længde, så du er klar til opsætningen, men opdager, at mønstrene er forskudte, hvilket vil sige, banerne nu er for korte, og du må starte forfra. En tapetforlænger er desværre en skrøne i malerverden og bliver kun brugt til at gøre lærlingen til grin 😊. Dette kunne være et af problemerne, du kan støde på, men følg med, og få svarene på symbolerne.

Betydning på tapet symboler:

 

 

 

Ingen mønstertilpasning: Du skal ikke tage hensyn til mønstre ved opsætning.

 

Klæbemiddel påføres væggen: Tapetklæber rulles direkte på væg.

 

Mønstertilpasning lige over: Mønstrene skal sidde lige overfor hinanden.

 

Klæbeklart: Tapetet er forlimet og du skal blot påføre vand.

 

Forskudt mønsterrapport: Mønsterrapporten er angivet i centimeter.

 

Klæbemiddel påføres tapet: Der skal tapetklister/lim på tapetet.

 

Vask let: Kan tørres let over med tør klud eller svamp.

 

Banerne styrtes: Banerne vendes rundt for at udligne evt. meget små nuanceforskelle.

 

Vaskbart: Kan tørres let over med fugtig klud eller svamp.

 

Fuldt aftageligt: Tapetet kan nemt tages ned. Afdampes eller fjernes med tapetopløser.

 

100 % vaskbart: Tåler let rengøring. Brug ikke for meget vand eller sæbe.

 

Tapetet er spaltbart. Tapetets yderste lag kan tages ned uden brug af værktøj og efterlader en fin overflade. Gælder kun visse papirtapeter.

 

Vaskbart, kan skrubbes: Tåler rengøring med vand, sæbe og en klud eller svamp.

 

God lysægthed*: Tapetets evne til at modstå sollys, så det ikke falmer, gulner m.m.

 

A+ betyder, at tapetet ikke afgiver dampe fra fx lim, tryksværte og trykfarver. Alle tapeter fra Fiona har A+-mærkning.

 

EU godkendt. Tapetet lever op til de strenge krav til både produktion og produkt fra IGI, Den Internationale Tapetproducent Sammenslutning.

 

 

Skal jeg vælge ugrundet eller grundet glasfilt?

Dette spørgsmål stiller du sikkert dig selv undervejs i din materialebestilling, for hvad er egentligt bedst?  Det er faktisk et svært spørgsmål, for det er et temperamentsspørgsmål. Det glæder også for malere.

Den ugrundede filt skal du give min. 3 behandlinger, før du er i mål med din opgave. Det skal først grundes med væv- og filtfylder og derefter males min. 2 gange. Hvorfor min. 3 behandlinger? Fordi det godt kan svinge fra person til person, hvor meget maling der bliver brugt, og derfor må du selv vurdere, om overfladen er pæn ensartet. Hvis det står flakkende, behøver det dermed et lag mere maling. Mange vælger det ugrundede materiale, da det ikke er lige så skrøbeligt, som den forbehandlede filt, og kan nemmere skubbes ned bag radiator og skæres omkring diverse ting, du møder på en væg. Den ugrundede filt bliver tit og ofte også valgt til lofter, netop fordi den er tungt at arbejde med.

Den ugrundede filt skal skæres sammen, da den ikke er til at manipulere med på hverken væg eller loft, og du meget let får for meget mellemrum mellem banerne, eller du kan ende med overlap, fordi du simpelthen ikke kan flytte på banerne, når filten først rører limen på væggen.

Hvis du derimod overvejer den grundede filt, så kan du spare en behandling, fordi den allerede er grundet, og du ikke behøver behandlingen med væv- og filtfylder. Men du skal være opmærksom på, at du stadig skal tjekke overfladen, da den grundede filt stadig behøver en mæthed for ikke at stå flakkende, og her kommer det igen meget an på, hvor meget maling du bruger, når du maler.

Den forbehandlede filt kan du både støde eller skære sammen, da den grundede overflade gør, at den ikke suger lige så hårdt fast på væggen, som den ugrundede filt gør. Du kan derfor manipulere med filten, det vil sige, du kan skubbe lidt rundt med filten på væggen, så den kommer til at passe kant til kant med nabofilten. Dette kan kun lade sig gøre, hvis du holder den modsatte filtkant væk fra væggen, så det kun er den kant mod nabofilten, der rører væggen. Når de 2 filtkanter passer perfekt sammen et godt stykke ned af væggen, så kan du føre resten af filtbanen på væggen.

 

Skal jeg vælge glasfilt eller glasvæv?

Er du til det moderne look, med glatte vægge, så er det helt klart filt, du skal vælge, da en filtvæg står helt glat med en meget fin struktur af glasfiber.

Men er du ude efter en vægbeklædning, der er stærk og kan holde til, at væggen bliver ”brugt”, så er det helt klart glasvæven, som er god til jobbet. Glasvæv ses typisk i børnehaver/institutioner, industrikøkkener osv. Netop fordi, glasvæven kan holde til at blive brugt. Glasvæven er blevet yt i det moderne hjem i dag, men det var meget populært i 90’erne. Derfor støder man stadig på det i den tids parcelhuse, som ikke har fået en opdatering. Står du og skal igennem sådan en opdatering, og du ikke ved, hvordan du renser glasvæv af væggen, kan du følge denne fremgangsmåde:

 1. Lav en masse ridser med en hobbykniv på kryds og på tværs
 2. Brug tapetopløser, der er blandet i den rigtige dosering.
 3. Når glasvæven er opblødt, bruges en tapetstripper til at skrabe glasvæven af væggen. Husk at holde væggen våd mellem skrabningerne, for at limen ikke aktiveres igen.
 4. Har du steder, hvor du ikke kan få glasvæven af, så kan du bruge wall fix, der går ind og minimere vandindtrængning og blæredannelse.

Obs. Der skal bruges meget mere væske/tapetopløser, end man regner med, for at holde væggen opblødt under arbejdet.

 

Tips til opsætning af filt og væv.

Du er måske lidt nervøs for at starte din opsætning af glasfilt eller glasvæv, men her kan du måske få lige de rigtige tips, så du kan føle dig mere sikker.

 

 1. En hobbykniv (den skal holdes skarp under hele forløbet) og en gummispartel.
 2. Sørg for en rengøring af gulv, inden du begynder, for snavs, der kommer mellem væg og filt, kan ses.
 3. Sørg for at komme godt med klæber på overfladen (du skal nemt kunne skrive dit navn i klæberen).
 4. Hold klæbning til et område, du kan nå, så klæberen ikke tørre ind.
 5. Du kan med fordel rykke banerne ud i væggens længde, med ca. 5 cm overskud, så du har noget af skære af i begge ender.
 6. Sættes der filt på loftet, kan det være nemmere med 2 mand til arbejdet, da det godt kan være besværligt både at styre filten lige, fastgøre filten med gummispartlen, rykke stigen og holde resten.
 7. Skær filten til i alle hjørner, og luk hjørnet med wall seal (akrylfuge)

Opsætning af glasfilt

Skal du sætte ugrundet filt op, anbefaler vi, at du starter den første bane, med et lille overlap til modsatte væg, så du er sikker på, at filten går helt ind i hjørnet. Skær det overskydende af. Du skal fortsætte med overlap på nabofilten på hele væggen/loftet, og så skal du skære de to baner sammen – det er vigtigt, at du holder kniven helt lige, og at den er skarp, når du skærer banerne for at undgå muligt overlap. Når du har fjernet den overskydende filt, skal du bruge gummispartlen til at fastgøre filten igen, men sørg for, at du skraber væk fra nabofilten på begge sider (skubber filten fra hinanden) for at sikre, at banerne støder kant mod kant, inden du skraber hele vejen ned over samlingen.

Sætter du grundet filt op, kan du nøjes med at støde første bane ind i hjørnet, men i nogle tilfælde er hjørnet så skævt, at du er nødt til at overlappe hjørnet, som beskrevet med den ugrundede filt.

Du kan støde grundet filt sammen, men vær opmærksom på, at du støder et godt stykke ned ad samlingen, før du skraber resten af filten fast på væggen. Her er det også vigtigt, at du skraber væk fra nabofilten på begge baner filt (skubber filten fra hinanden) for at undgå muligt overlap. Du kan også skære grundet filt sammen. Det er samme fremgangsmåde som ugrundet filt.

Skal du skære stikkontakter eller lign. ud, så kan du med fordel finde to punkter gennem filten, som fx de to øverste hjørner på stikkontakten, skære et kryds ud fra de to punkter, så enderne af krydset passer med det, du skal skære ud.  Nu kan du skubbe filten ned omkring stikkontakten, og gør det meget nemmere at få et pænt snit omkring.

 

Opsætning af tapet

Tapet sættes op på to forskellige måder og kræver også forskelligt værktøj til opsætningen. Følg med, og bliv klogere på de forskellige måder.

Papirtapet

 1. Du skal bruge en tapetkost, en spartel og en saks.
 2. Du skal bruge tapetklister, en god pensel eller rulle til at påføre klisteren på bagsiden af tapetet. Du skal kun klistre de baner ind ad gangen, du kan nå, inden klisteren tørre.
 3. Brug et vækkeur, så dine tapetbaner får den samme hviletid. Hvis de ikke får samme hviletid, kan det godt påvirke, hvor meget du kan trække i tapetet, og hvordan det trækker sig igen, når klisteren tørrer og kan både påvirke samlingerne og mønstret på tapetet.

Non-woven tapet.

 1. Du skal bruge en tapetkost, en spartel, skarp hobbykniv og en saks.
 2. Du skal bruge Non-woven tapetklister, en god rulle og pensel. Du skal rulle klisteren direkte på væggen.

Inden du begynder at rykke papirtapetsbanerne ud, så vil jeg anbefale, at du undersøger, hvordan tapetmønsteret er for at sikre, det bliver rykket korrekt ud. Med non-woven-tapetet kan du rykke banerne ud, men du kan også lægge rullen på gulvet og trække banen op på væggen, hvilket vi synes er nemmest, men det er selvfølgelig op til dig.

Pas på med at starte den første bane langs hjørnet, for er hjørnet ikke er lige, får du en skæv tapetvæg. Mål derimod ud til bane to, og lav en lodretstreg (som er i vatter), start med bane to, og derefter kan du sætte bane et op. Dermed sikrer du en lige tapetvæg. Skal du kun sætte en væg op med papirtapet, så slut hjørnerne, med enten at klippe eller rykke det overskydende af med en spartel. Det samme gøres i top og i bund. Er det en Non-woven-tapetvæg, så skal du skære alle ender med en skarp hobbykniv, hvor du bruger spartlen til at trykke tapetet ind til vægge og ned i hjørnet på modsatte væg, loft eller liste. Du får dermed også en fast baggrund at skære efter, så tapetet ikke krøller. Skal du sætte mere end en væg op, så slutter du væggen med at lave et lille overlap på modsatte væg, du forsætter overlappet med en lige kant ind i hjørnet (oven på overlappet) for at undgå et åbent hjørne. Skal du lave hul til stikkontakter eller lign., så find alle fire punkter på stikkontakten. Træk tapetet ud fra væggen, og med spartlen/kniven kan du så stikke huller i tapetet. Brug saksen til at klippe et kryds fra punkt til punkt. Nu kan du skubbe tapetet ned over stikkontakten og lave streger, du kan klippe eller rykke efter.

Hvorfor vælge flugger-horsens.dk?

En vision om bedre maling til bedre priser

om-os